Kulak Zarı Delinmesi Belirtileri

Kulak zarı, kulak kanalının içinde bulunan dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran ince bir dokudur.

Kulak zarındaki delinme; kulağa darbe gelmesi,  ani basınç değişiklikleri, kafa kemiği kırıkları ya da pamuklu çubuk gibi cisimlerin dış kulak yolundan içeri fazla sokulması ve kulak için zararlı olacak sıvıların kulak içine girmesi sonucunda oluşabilir.

Bunların dışında nadiren orta kulak iltihapları da kulak zarının delinmesine neden olabilir. Kulak zarı delinmesinde;

İşitme kaybı, kulaklarda uğultu ve çınlama, bazen uğultuyla birlikte kulak akıntısının görülmesi ve baş dönmesi şikayetleri, hastaların dile getirdiği belirtiler arasında sayılabilir. Bilinenin  aksine, ağrı belirtilerden biri değildir.

Kulak zarında oluşan delinmenin yeri ve büyüklüğü işitmeyi doğrudan etkiler. Kulağa alınan ciddi darbe ya da çarpma  sonucu, orta kulaktaki kemikçiklerin birbirinden ayrılması söz konusu ise işitme kaybı da daha endişe verici olacaktır. Aynı şekilde alınan darbe ya da geçirilen travma, iç kulak zedelenmesine neden olmuşsa ciddi işitme kayıplarının yaşanması ne yazık ki kaçınılmazdır.

Hastalar bu durumu önemsemez, yıllarca devam eden akıntıyı dikkate almayıp kulaklarını korumazlarsa, daha ciddi problemler yaşayabilirler. Özellikle kulağa ani bir darbe sonucu oluşan kulak zarı delinmesinde herhangi bir enfeksiyon oluşmazsa büyük oranda kendi kendine iyileşme görülebilir ancak bir KBB uzmanının desteği alınarak iyileşme sürecinin doğru ve hızlı olması sağlanmalıdır.

Kulak burun boğaz  uzmanı şikâyetlerinizi dinledikten sonra size işitme testi uygulayarak kulağınızın durumunu kontrol edecektir. Kulak zarındaki delinmenin çoğu, birkaç hafta içerisinde kendi kendine iyileşirken, bir kısmında iyileşme aylarca sürebilir. En fazla 6 hafta içerisinde kendiliğinden kapanmayan deliklerde, cerrahi gerekebilir.

Zardaki delinmeye, çoğu zaman ilaç tedavisi ve kâğıt kapama ile yama yöntemi uygulanır. Akıntı genellikle ilaçlarla durdurulabilir. Delinmenin tamamen kapanması için birkaç kez yama uygulaması gerekebilir. Ancak bu uygulamalardan sonra da kapanmayan durumlarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç vardır.

Kulak zarındaki delinme için farklı cerrahi yöntemler bulunmaktadır. Ancak uygulanan tüm yöntemlerde delinmenin iyileşmesi amacıyla zar bir doku ile kapatılır.

Timpanoplasti olarak ifade edilen bu müdahalede delinmenin kapatılmasında ve işitmenin düzeltilmesinde başarı sağlanabilir. İşitme kaybının fazla olduğu durumlarda, orta kulak kemikçiklerinin tedavisi ya da orta kulak ve çevresine yerleşen iltihabın temizlenmesi için operasyon gerekebilir.

Zardaki delinmeyi tedavi etmek; banyo ve yüzme sırasında orta kulağa su kaçmasıyla ortaya çıkabilecek enfeksiyonları engelleme, hızlı iyileşmeyi ve çınlama da azalmayı sağlama açısından da faydalıdır.

Topuk Dikeni Ne demek Belirtileri

Sabah kalktığınızda ilk yere temasında ağrı hissediyor musunuz ? Uzun yürüyüşlerde bu ağrı artıyor...

Dış kulak Hastalıkları Belirtileri

Dış kulak; kulak kepçesi ve dış kulak yolu olarak ikiye ayrılır. Bu nedenle hastalıklarını...

Kulakta işitme kaybı sorunları

İşitme kaybına nedenle olan bir çok sebep olabilir. Bazı işitme sorunları bir muayeneyle anlaşılırken...

- A word from our sponsor -

spot_img

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here